Alexandertechniek

Alexandertechniek voor musici

You train the mind to delight the body. F.M. Alexander

De Alexandertechniek is een uitstekende basis voor de (beroeps)vaardigheden van musici en andere performers. Om die reden is de Alexandertechniek te vinden in het vaste curriculum van vele conservatoria, theateropleidingen en andere kunstinstellingen. Als musicus maak je op een heel specifieke manier gebruik van je lichaam. Je hersenen voeren ingewikkelde opdrachten uit. Bedenk eens wat er nodig is om bijvoorbeeld het gewenste ritme, toonhoogte en klankkleur te krijgen. Nog niet te spreken over hoe je zeggingskracht en emotie in je spel overbrengt. Musiceren is een mentaal en fysiek complex proces.

Door minder doen meer bereiken

Vanuit de Alexandertechniek gezien gaat alles het beste lukken als de natuurlijke balans- en reflexmechanismen ongestoord kunnen werken. Toepassing van de Alexandertechniek gaat daarom vaak meer over “laten” dan “doen”. Je ontdekt de relatie tussen denken en bewegen. Hierdoor krijg je inzicht in hoe je denken je coördinatie en prestatie beïnvloedt. De Alexandertechniek leert je beter te presteren naar werkelijke kunnen, vrij en efficiënt bewegen. Je krijgt meer rust en vertrouwen en minder last van zenuwen en podiumangst. Het bevordert effectieve studieprocessen en je leert beter omgaan met prestatiedruk.

Musici die langere tijd met de Alexandertechniek werken ervaren vaak een grotere vrijheid in spelen, een afname van onnodige spanningen, verbetering van toonkwaliteit en een grotere concentratie.

Alexandertechniek kan helpen podiumangst te verminderen.

Lees meer ...

 

Blessures

Voorkomen is beter dan genezen.

Veel musici krijgen te maken met blessures, uiteindelijk zelfs 75%. De Alexandertechniek werkt preventief maar is ook effectief bij het verbeteren of oplossen van blessures.

 

 
Arthur Rubenstein
Arthur Rubenstein
Zowel tijdens concerten als in zijn dagelijks leven een geweldige balans en coördinatie
 
Myrte aan het werk met Alexandertechniek
 
Alexandertechniek voor musici
 
Myrte van Westerop 06-21498977
Copyright Alexandertechniek Den Haag © 2013 -